Hledání

Anketa

Co je vám nejbližší?

Výklad karet (tarot) - 21%
Čtení z ruky (chiromantie) - 32.3%
Poradenství hubnutí / zdraví - 10.2%
Masáž Rolletic - 8.4%
Relaxační masáž - 6%
Medová masáž - 5.4%
Běžecký pás VacuTherm - 16.8%

Hlasy celkem: 167

Partneři

Obchod výrobky přírodní medicíny Jerky-obchod sušeným masem Žena podnikatelka tajemno.com
Novinky Články Zeleninové a ovocné šťávy

Zeleninové a ovocné šťávy

autor: Michala Jendruchová (Blesk zdraví)
1. 7. 2012

Mají v sobě blahodárnou sílu, dodávají energii a slibují věčné mládí. Zeleninové šťávy jsou zásobárnou vitaminů, osvěží a posílí naše tělo. Od 19. století se také považují za léčivý prostředek.

Zeleninové šťávy

Nejlepší elixíry z přírody

Doporučené tři porce zeleniny denně, kdo to má zvládnout?! Ne každý se také může zakousnout do často tvrdých plodů. Chutnou variantou jsou čerstvé koktejly.

K výrobě se hodí téměř kterýkoliv druh – mrkev, rajčata, okurky, cibule... Vybírejte pouze zdravé plody, nejlépe v bio kvalitě. Šťávy konzumujte ihned po přípravě, jinak zoxidují a vytratí se z nich řada živin.

Jak na to?

Začínáte-li s pitím šťáv, postupujte pozvolna. Tělo si na ně musí zvyknout. „Je vhodné zpočátku konzumovat cca dva decilitry denně a zředit ji vodou. Postupně můžete zvyšovat dávky na půl litru za den. Šťávy jsou vhodné pro každého, pouze děti by neměly překročit dávku 1,5 decilitru,“ tvrdí Zuzana Nováková.

Pochutnejte si

Šťávy můžete doplnit vodou. Neředěné jsou chuťově intenzivnější, zředěné lépe stravitelné. Zkuste také experimentovat a zkoušet různé kombinace.

Hodina neuvěřitelně rychle utekla a já odcházela přesvědčena, že svůj život máme opravdu vepsaný v dlaních. Ještě ten večer jsem vše nad sklenkou vína vylíčila kamarádce, která se hned druhý den objednala. I ona totiž hledá cestu z některých svých problémů. A teď už vím, že tady jí může najít.

Ovocné šťávy

Proč je pít

- podporují imunitu
- detoxikují a regenerují
- obsahují spoustu vitaminů a minerálů
- blahodárně působí na za žívání
- dodávají tělu energii, odstraňují únavu
- působí proti stresu
- mají málo kalorií, přitom zasytí
- podporují nervovou a mozkovou činnost
- dodávají tělu tekutinu

Na co pozor!

Specialistka radí

Specialistka Zuzana Nováková radí Zuzana Nováková,
výživová poradkyně a kartářka

ŠŤÁVA UZDRAVUJE

„Dobře připravená a čerstvá zeleninová šťáva je nejlepší živoucí a regenerující potravinou, kterou můžeme tělu poskytnout. V případě, že člověk bojuje se zdravotním problémem, je její pití, úprava jídelníčku a pitného režimu základním předpokladem úspěchu. Tuhá forma, tzn. konzumace celé zeleniny obsahuje mnoho vlákniny, déle se tráví. V kapalné formě vláknina chybí, a tak se šťáva a vitaminy do těla rychle vstřebávají. Pitím šťáv tělo nejrychleji přivedeme do normálního stavu," vysvětluje výživová poradkyně Zuzana Nováková.

  • Při odšťavňování nemíchejte zeleninu s ovocem. Lze kombinovat pouze mrkev-jablko.
  • Šťávy pijte vždy čerstvé.
  • Obsahují spoustu vitaminů a minerálů
  • Dbejte na hygienu všech použitých nádob.
  • Šťávy jsou skvělou odlehčující kúrou. Nelze je ale užívat dlouhodobě, protože v nich chybí vláknina, kterou obsahují slupky.

Ovoce a zelenina doporučené pro šťávy

Meloun

– čistí ledviny, vylučuje vodu z těla.

Červená řepa

– obsahuje dost železa, podporuje krvetvorbu, čistí a regeneruje játra. Pozor, zbarví stolici.

Rajče

– má hodně vitaminu C, a tak dobře posiluje organismus.

Zelí

– tlumí zažívací potíže, zklidňuje žaludeční vředy. Má vitaminy A, B, C a K.

Mrkev

– obsahuje beta-karoten, vitaminy D, K a E. Posiluje a povzbuzuje chuť k jídlu.

Cibule

– pomáhá při kašli a nechutenství. Zklidňuje zažívání a snižuje krevní tlak.

Okurka

– odvodňuje, podporuje činnost srdce a ledvin.




na seznam článků nechte si poradit v oblasti zdraví
kontaktujte mě zde
Tisk Email
 
designed by snowflakecopyright © Zuzana Nováková | designed by snowflake
TOPlist